Onze stagiaire Elise heeft haar stage er bijna op zitten! Benieuwd hoe zij de afgelopen maanden heeft ervaren? Lees dan haar blog!

De afgelopen maanden zijn echt voorbij gevlogen. Na mijn Minor bij een makelaarskantoor te hebben gevolgd, ben ik in februari bij EFY terecht gekomen voor het uitvoeren van een onderzoek en stage. Ik wilde graag de wereld van projectontwikkeling ervaren. En dat is wel gelukt denk ik zo. Mijn onderzoek over duurzaamheid is ingeleverd en nu wacht ik op de eindbeoordeling, spannend!

Direct vanaf het begin van mijn stage merkte ik dat EFY een vlot bedrijf is waar snel en direct gehandeld wordt. Er wordt dan ook verwacht dat je snel hierin meegaat. Dat ging mij gelukkig goed af. Van een kantoorverhuizing, naar afspraken met relaties, tot vastzitten in de modder met rubberen laarzen van maat 50 om bouwhekken te verplaatsen! Geen dag is hetzelfde en dat maakt dit bedrijf zo dynamisch. Ik heb echt veel geleerd en ook zeker veel gelachen.

Om terug te komen op mijn onderzoek: duurzaamheid in combinatie met vastgoed heeft mij altijd al geïnteresseerd. Ik wist dan ook meteen dat ik hier mijn onderzoek op zou baseren. Na een aantal keer verfijnen ben ik op de volgende onderzoeksvraag gekomen: ‘In hoeverre zijn duurzame maatregelen betaalbaar voor starters bij de ontwikkeling van starterswoningen?’ In deze tijd van de woningmarkt is het voor starters lastig om aan een leuke woning te komen. Maar, hoe zit dat met nieuwbouwwoningen? En in hoeverre kunnen zij die nieuwbouwwoning verduurzamen en bekostigen?

EFY Group hecht veel waarde aan duurzaamheid. Woningen bouwen voor nu én later. Tegenwoordig wordt elke woning ontwikkelt met isolatie, omdat het verplicht is. Zonnepanelen zijn daarentegen niet verplicht. Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en een waardestijging van de woning. Tijdens mijn stageperiode heb ik de verkoop van twee projecten mogen meemaken. In beide projecten worden de woningen voorzien van zonnepanelen.

Aansluiten op stadswarmte is ook een duurzame maatregel die we bij EFY toepassen en die ik heb behandeld in mijn onderzoek. Bij het opwekken van energie in energiecentrales komt een enorme hoeveelheid warmte vrij. Deze restwarmte wordt via een leidingnetwerk omgezet naar bruikbare warmte.

Ik ben van mening dat een aansluiting op stadswarmte voor starters de meest ideale optie is in de nieuwbouwsector: stadswarmte wordt toegepast op een collectief aan woningen (waardoor de investering niet veel kost) en de woning is gasloos. Fijn voor het milieu en fijn voor de portemonnee. En wie wilt dat nou niet?!

Over twee weken ben ik klaar met stage, maar ze zijn bij EFY nog niet van me af! In de zomer blijf ik nog drie dagen in de week werken, wat ik heel erg leuk vind. Na de zomer start ik met twee meesterproeven vervolgd met een afstudeerscriptie, waarna ik hopelijk mijn diploma in ontvangst kan nemen!