We win some, we lose some.

Acquisitie van de juiste locaties kent een lastige tijd. Ondanks de overspannen woningmarkt, staat de haalbaarheid onder druk. Extreem hoge bouwkosten maken locaties, voornamelijk in het oosten van het land, moeilijk haalbaar. De grondwaardes matchen vaak niet met de verwachtingen van (particuliere) grondbezitters. Hierdoor ontstaat argwaan, want hun locatie levert hetzelfde of soms zelfs minder op dan een paar jaar terug. Iets wat ik de laatste tijd veel tegenkom.

Anderzijds is het een tijd dat gemeenten veelvoudig gebruik maken van openbare tenderprocedures; situaties met hoge ambities en veel concurrentie. Met dit soort selectieprocedures gaan wij bij EFY selectief om. We weten waar onze kansen liggen. Naast het voldoen aan de juiste voorwaarden is het van belang dat bij het doornemen van de tender in gedachten al snel een gewenst eindbeeld ontstaat. Inspiratie voor plannen komt soms uit onverwachte hoeken. Tijdens stedentrips met mijn vriendin, of wanneer ik met vrienden of familie praat over de woningmarkt.

Na de eerste brainstorm stellen wij een projectteam samen. Belangrijk voor ons is een samenwerking waarbij ieder teamlid een toegevoegde waarde heeft. Wij van EFY doen dat door ‘out of the box’ te denken en eigentijdse en vernieuwende plannen te ontwikkelen. Soms ook in samenwerking met andere ontwikkelaars, om zo elkaar te versterken. Door creatief te zijn en met een sterk team tot een gaaf plan te komen, ontstaat er veel positieve energie.

Helaas kunnen we niet altijd winnen, maar ook daar leren we van. Inmiddels ben ik ruim 3 jaar betrokken bij EFY en heb ik verschillende acquisitietrajecten doorlopen, met wisselend succes. Op dit moment zijn de helft van onze projecten verkregen door tenderprocedures, het overige komt uit ons netwerk of via koude acquisitie. Ik vind het belangrijk om deel te blijven nemen aan tenderprocedures. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingen en het daagt ons uit om creatieve en onderscheidende plannen te ontwikkelen. Momenteel zijn we druk bezig met een selectie voor een groot project, met meer dan 100 woningen. We werken nu richting de indiening, een spannende fase waarin het eindbeeld zichtbaar wordt.

Niet alleen op zakelijk gebied wordt het een spannende tijd, in mei verwachten mijn partner en ik ons eerste kindje. We kijken hier ontzettend naar uit!

Bij EFY zijn we altijd op zoek naar interessante samenwerkingen. Nieuwsgierig naar onze aanpak en denkwijze? Of zie je kansen om samen te werken? Neem dan contact met ons op!