De eindejaarsrush is gestart, op naar 2020! Als ik terugkijk op het afgelopen jaar is ‘verhuizing’ wel hét woord van 2019 voor mij: zowel privé als zakelijk. Inmiddels wonen we met ons gezin in Haarlem en hebben we ook het kantoor daar zo goed als ingericht. Dit betekent ook nieuwe collega’s! Aankomend jaar wordt ons team versterkt door 3 medewerkers op kantoor Haarlem. Spannend om te zien hoe Haarlem en Deventer met elkaar gaan samenwerken. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in.

You win some, you lose some
2019 was een turbulent jaar waarin we met EFY projecten hebben afgerond, (LEEF Leiden, SMK Haarlem) nieuwe projecten hebben opgestart (Alphen aan den Rijn, STOER Haarlem, WoonLAB Deventer) en waarin er eindelijk werd gestart met de bouw in Purmerend na het ontdekken van een persleiding. Helaas was het wat betreft onze deelname aan selecties iets minder succesvol. Hopelijk binnenkort wel als eerste over de streep om onze creatieve ideeën over onder andere MO-trajecten tot werkelijkheid te kunnen brengen.

Samenwerken is key
Samenwerking was en blijft een belangrijke schakel. Bestaande samenwerkingen zijn dit jaar versterkt, er ontstonden nieuwe samenwerkingen én we hebben gemerkt dat we zonder samenwerking niet optimaal kunnen ontwikkelen. Ik heb veel zin om nieuwe mooie ontwikkelingen te realiseren, waarbij we onze creativiteit en kennis kunnen delen in krachtige samenwerkingen. We zullen ook meer gaan doen met onze communicatie, video wordt een groter onderdeel van onze verkoopstrategie.

Uitdagingen
De komende tijd willen we verder versterken met posities tussen de 6 en 50 woningen. We kijken uit naar een mooi jaar met ontwikkelingen in Velserbroek, Haarlem, Apeldoorn, Deventer en Gouda. De uitdagingen rondom PFAS, stikstof en BENG maken dat wij als ontwikkelaar creatief moeten zijn en blijven. En niet te vergeten; de bouwkosten die aan hun max. zitten en de verkoopprijzen die blijven stijgen, maar steeds minder betaalbaar blijken. Al met al een serieuze uitdaging!

Andere rol
Voor mijzelf gaat er binnen EFY een iets andere rol gelden. Omdat we met meer mensen gaan werken en een extra kantoor hebben, zal ik niet alleen maar bezig zijn met de inhoud. Dat is even wennen, maar super interessant. Zolang ik nog aan de koffietafel kan zitten met een grondeigenaar, zoals laatst met collega Ingmar, blijft het voor mij een boeiend vak.

Op naar 2020!
Met veel energie gaan we leuke uitstapjes maken op het gebied van ontwikkelen, commerciële ruimte, samenwoonvormen, Leisure, seniorenwoningen en tijdelijke huisvesting. Dit alles kan natuurlijk niet zonder onze partners! In plaats van een kerstgeschenk komen wij in het nieuwe jaar langs met een symbool voor een positieve en duurzame start van 2020.

Prettige feestdagen en een voorspoedig 2020!

Maikel Spelt