Bij EFY kijken we altijd uit naar de periode van de zomer: de laatste weken voor de vakantie nog even knallen met het team en daarna heerlijk genieten! Ook is dit de tijd waarin we onze verkoopprojecten afronden. Zo ook dit jaar weer, het project WoonLAB in Deventer is een groot succes. Ondanks dat nieuwbouw in de huidige tijd erg duur is en daarmee niet voor iedereen betaalbaar is, zijn wij blij dat we toch een project in Deventer met betaalbare woningen kunnen realiseren. We verwachten dat we nog voor het einde van dit jaar met de bouwwerkzaamheden kunnen starten!

Tegelijkertijd is het ook een spannende periode, voor verschillende acquisities wordt bekend gemaakt of wij die definitief kunnen gaan ontwikkelen. Het geeft veel energie om iets nieuws te mogen bedenken en te hopen op een succesvolle verkoop. Aan de andere kant is het ook heel spannend, omdat de markt op dit moment een soort van stabilisatie kent. Iets ontwikkelen en direct verkopen is nu niet vanzelfsprekend. Ondanks dat er relatief weinig geschikte nieuwbouwwoningen worden aangeboden, is er concurrentie uit de bestaande markt. Bestaande woningen zijn veelal goedkoper dan de woningen die wij kunnen ontwikkelen. In de acquisitie letten we daarom nog meer op de locatie, het product dat we kunnen ontwikkelen en de partners waarmee we zaken doen.

Na mijn verhuizing naar Haarlem heb ik besloten om wat eerder op vakantie te gaan. Daarna begin ik ook wat eerder, zodat we na de bouwvakvakantie een frisse start kunnen maken. De looptijden en kosten van de projecten staan onder druk en het is dan ook zaak om niet te verslappen en te focussen op de juiste ontwikkelingen. Ik vind die focus door juist even 3 weken met de camper naar een camping te gaan. Het leuke is dat je onderweg door veel steden en plaatsen komt en omdat je als ontwikkelaar altijd kansen ziet, je van deze plaatsen leert. Je ziet nieuwe architectuur en andere oplossingen. Interessant! Zo kom ik tot rust en word ik toch geïnspireerd door nieuwe ideeën.

Komende periode zal bepalen of de twee vestigingen in Haarlem en Deventer naast elkaar kunnen functioneren. Het team gaat een leuke maar uitdagende periode aan waarbij de focus zal liggen op nieuwe projecten in combinatie met de beheersbaarheid van planning en kosten. Gelukkig zijn we bij EFY flexibel en kunnen we snel inspelen op kansen in de veranderende markt. Ik vind het vooral leuk om te zien dat de zelfstandigheid van het team steeds groter wordt en dat keuzes beter worden gemaakt. Dit maakt voor mij de weg vrij om nieuwe kansen in de regio Haarlem op te pakken.

Tot na de vakantie! Een frisse start, waarin we nieuwe projecten op gaan pakken in samenwerking met leuke collega’s. Aan iedereen (alvast) een goede vakantie met veel inspiratie gewenst!

Maikel Spelt
Directeur EFY Group