Het tweede deel van het Scheepmakerskwartier nadert met rappe schreden de voltooiing. Afgelopen week werden de eerste vier stadswoningen opgeleverd, komende weken volgen de andere eengezinswoningen, kadewoningen en appartementen.

De stratenmakers zijn druk bezig om de kade langs het Spaarne te bestraten met oude klinkers. Dat moet het authentieke karakter van het nieuwe buurtje, ontworpen door LEVS Architecten, versterken. De acht kadewoningen, met verkoopprijzen boven een miljoen euro, zijn allemaal verschillend qua uiterlijk en interieur. De eigentijds vormgegeven grachtenpanden reiken tot vijf lagen hoog, waarbij de bovenste twee lagen soms een geheel vormen. De rij grachtenpanden wordt afgesloten met een appartementengebouw van vijf lagen hoog, waarvan zeker het bovenste appartement een fraai uitzicht heeft op het Spaarne en de Haarlemse binnenstad en de Koepelgevangenis bijna kan worden aangeraakt.

Maikel Spelt en Bas Gouka hebben voor de uitvoering van deze fase van het Scheepmakerskwartier voor de gelegenheid de ontwikkelingsmaatschappij Aan het Spaarne opgericht. ,,Zes jaar geleden heb ik mijn eerste stappen hier gezet en in 2016 zijn we begonnen met de verkoop van de woningen”, zegt Gouka. De in totaal 28 woningen werden in rap tempo verkocht. De nieuwe bewoners komen voor ongeveer de helft uit Haarlem en omgeving, de rest is afkomstig uit andere delen van het land. Opmerkelijk is dat beide ontwikkelaars ook gaan wonen in een van de kadewoningen. Spelt: ,,Dat is altijd de insteek bij de projecten die wij doen: dat je er zelf wel zou willen gaan wonen. Anders moet je niet aan een project beginnen.”  Appartementengebouw De Scheepmaker, acht lagen hoog, vormt de laatste fase van de nieuwe invulling van dit ooit troosteloze en vervallen bedrijfsterrein op de oostelijke Spaarne-oever. Dat gebouw moet eind dit jaar worden opgeleverd.

Het duo heeft de smaak in Haarlem te pakken gekregen. Samen met hun bouwpartner Scholz Groep uit IJmuiden hebben ze onlangs ook het project DSK2 in de Amsterdamse Buurt weten binnen te halen.

Foto Ontwikkelaars Bas Gouka en Maikel Spelt en Niels de Bruijn van Scholz Bouw in een van de appartementen.

Bovenstaand artikel is afkomstig van: https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190211_69224896/goudkust-aan-spaarnebijna-klaar